Ondernemend-SFX
×
 x 

0 Items
Thursday, 31 March 2022 16:04

Hygge "the Danish way to live well"

Hej,

Als mini die een Deense naam draagt en geïnspireerd is door de stijl van dit land, laten wij jullie graag kennismaken met een Deense  ‘hygge’. Voor dit woord valt niet echt één definitie te geven, het is dan ook zowel toepasbaar als zelfstandig naamwoord, als werkwoord of bijvoeglijk naamwoord. Wij noemen het eerder een concept en proberen jullie het zo goed mogelijk te omschrijven :)

 

De uitspraak

Net als Dråbe, wat je als ‘drobe’ uitspreekt, spreek je ‘hygge’ ook op een andere manier uit dan dat je zou denken. Het wordt uitgesproken als 'hoo-ga’. Eigenlijk komt het oorspronkelijk niet uit het Deens, maar wel uit het Noors. In het Noors betekent het ‘welzijn’.

 

Wat houdt het ‘concept’ dan in?

Hygge valt niet in één zin de definiëren. Wel geven we jullie graag wat voorbeelden geven waardoor jullie het gevoel misschien zullen snappen:

 

  • Het aantrekken van warme sokken om vervolgens lekker knus in de zetel te gaan liggen
  •  Het bij een knetterend kampvuur zitten met vrienden en de leukste gesprekken voeren
  •  Het samen met vrienden thuis tafelen, niet wetende welk uur het dan ook mag zijn, het is de gezelligheid die ertoe doet

Maar misschien wel het beste voorbeeld: het genieten van je warme chocolademelk uit  Mik’s thermos, bij koud weer :)

 

Het feit dat Denen geregeld als gelukkigste mensen benoemd worden valt misschien te danken aan hun ‘hygge’?

 

“What freedom is to Americans, thoroughness to Germans, and the stiff upper lip to the British, hygge is to Danes.”
– Meik Wiking, The little Book of Hygge

 

Team Dråbe

 

×

Ondernemend-SFX

Ondernemend-SFX is de overkoepelende website van de werkgroep economie van 'De Frères' in Brugge, ook wel gekend onder de naam Sint-Franciscus-Xaveriusinstituut. Via onze webshop willen we het project van onze mini-ondernemingen, met de steun van Vlajo, in the picture plaatsen.

 

OVER ONS 


TOP